Ексклюзив: СВИНІ НЕ ВИННІ! А ЛЮДИ?

Ціна корупції у свинарстві – 8 млрд грн щороку.

Корупція в свинарстві, по-перше, зробила недоступним багатьом українцям національний продукт – свинину, яка вдвічі дорожча ніж в Польщі, по-друге, поставила все промислове свинарство на межу зникнення.8 млрд грн щороку – ціна корупції і шахрайств в українському свинарстві.

Газета “Трибуна трудящих” протягом багатьох років висвітлює на своїх сторінках особливості та проблеми розвитку тваринництва в Україні, і на Харківщині зокрема. У випуску № 36, скажімо, акцентувано увагу на такому негативному явищі як корупція у свинарстві. Цьому є дагато різних причин та умов.

Наприклад, гендиректор ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко назвав 9 причин перевитрат в свинарстві: монополізація ринку кормів та ветпрепаратів; нав’язування закупок асоціаціями господарствам через приватні компанії, які належать або пов’язані з керівниками асоціацій; корупція; відкати; відсутність контролю та обліку собівартості; помилки у складанні раціонів; застарілі методики складання раціонів; фальсифікація кормів, кормових добавок, ветпрепаратів; технологічні помилки та ін.

Свинина вирощена з нижчою вполовину собівартістю в країнах ЄС здатна повністю витіснити українську на власному ринку. Нагадаємо, через АЧС в ЄС країни ЄС втрачають традиційні ринки збуту свинини в Азії і переналаштовуються на альтернативні ринки збуту, зокрема України. Експорт свинини за межі ЄС в 2018 році склав 3,9 млн т, зокрема в Україну було експортовано поки 25,7 тис т свинини. Українське свинарство за різними оцінками в 2018 році виробило від 0,6 до 0,75 млн т.

Подробиці в “Трибунці”.