Події

У Києві завершили ремонт на синій гілці метро. Кличко назвав дату відновлення руху

У Києві завершили ремонт на синій гілці метро. Кличко назвав дату відновлення руху

У Київському метрополітені завершили ремонтні роботи на ділянці тунелю між станціями «Деміївська» та «Либідська» на синій гілці. Повноцінний рух поїздів на ділянці відновлять уже 12 вересня, повідомив міський голова Віталій Кличкою.

«Увесь комплекс робіт тривав 9 місяців. За цей час підготували будівельний майданчик, переклали понад 200 кабельних мереж, зокрема мереж ДТЕКу, Укртелекому, інших. Розробили котлован глибиною понад 15 метрів, демонтували стару частину тунелю довжиною у 27 метрів та побудували нову. Посилили з обох сторін і тунельну оправу, що примикає до нової ділянки (загальною довжиною понад 50 м). Уклали нові колії, відновили всі інженерні мережі, налагодили безпекові системи руху поїздів», – йдеться у повідомленні.

Кошторисна вартість усього комплексу робіт склала 383 мільйонів гривень, що на 62 мільйона гривень менше початкової вартості, зазначив Кличко.

8 грудня минулого року в Київській міській держадміністрації повідомили про зупинення руху поїздів метро на ділянці між станціями «Теремки» – «Деміївська»: загалом це шість станцій. Влада пояснила, що через «нерівномірні процеси розущільнення, віброповзучості навколоґрунтового масиву і навантаження на тунельну оправу з’явився ризик втрати стійкості тунельних споруд».

Тоді повідомлялося, що роботу цієї ділянки зупинили орієнтовно на шість місяців.

КМДА заявляє, що причинами виникнення аварійної ситуації на перегоні між станціями метро «Деміївська» – «Либідська» стали неякісні проєктні рішення та будівельні роботи при спорудженні цієї ділянки.

24 липня у прокуратурі заявили, що мають результати експертизи, які спростовують заяви КП «Київський метрополітен» про начебто неякісне будівництво тунелів між затопленими станціями. Мер Києва Віталій Кличко назвав ці заяви прокуратури маніпулятивними і повідомив про політичний тиск.

Тунелі між станціями «Деміївською» і «Либідською» споруджувалися в поймі річки Либідь у 2008-2010 роках. Станцію «Деміївська», будівництво якої розпочали у 2005 році, відкрили у грудні 2010 року, «Теремки» – у листопаді 2013 року.