Політика

Зеленський каже, що не обговорював із союзниками питання припинення вогню

Зеленський каже, що не обговорював із союзниками питання припинення вогню

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не обговорював із європейськими союзниками питання припинення вогню у війні з Росією, і закликав до більшої підтримки Заходу напередодні важкої зими.

Про це Зеленський сказав після зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі 10 жовтня під час своєї поїздки чотирма столицями.

«Це не тема наших дискусій. Це не так», – сказав президент України.

Зеленський відкинув можливість мирного плану, який би передбачає поступки територіями, наголошуючи, що Москва повинна спочатку вивести всі війська з території України.

Читайте також: Зеленський анонсує Формулу миру з умовами «справедливого завершення війни» в листопаді

За словами Зеленського, він представив Макрону «план перемоги» України, обговорив питання військової допомоги, згадавши «великий дефіцит техніки», і висловив вдячність президенту Франції.

Макрон без подробиць заявив, що Зеленський окреслив «план України на наступні тижні». Він також додав, що підтвердив підтримку Францією «українського опору російському вторгненню».

Зеленський зустрівся з Макроном після переговорів у Лондоні з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером і генсекретарем НАТО Марком Рютте, який минулого тижня перебував у Києві після того, як вступив на посаду.

Зеленський написав у соцмережі X, що «виклав деталі» свого плану перемоги над російськими військами на зустрічі зі Стармером і Рютте, і додав, що він й інші лідери домовилися працювати над планом разом.

За словами президента, вони обговорили трансатлантичне співробітництво й подальше військове посилення України. Він не навів подробиць, але сказав, що «це кроки, які створять найкращі умови для відновлення справедливого миру».

Крім Британії і Франції, Зеленський під нинішньої поїздки побуває в Італії для зустрічей із прем’єр-міністеркою Джорджею Мелоні і папою Франциском у Ватикані 11 жовтня.

Потім Зеленський 11 жовтня має відвідати Німеччину для консультацій із канцлером Олафом Шольцем.

Заплановане на 12 жовтня 25-те засідання «Рамштайну» у форматі лідерів перенесли після того, як президент США Джо Байден і держсекретар Ентоні Блінкен скасували свої подорожі до Німеччини через ураган «Мілтон».

Раніше український президент повідомляв, що під час 25-ї зустрічі у форматі «Рамштайн» (12 жовтня) Україна надасть план перемоги усім партнерам. Також генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції у Києві зазначив, що на засіданні обговорять з президентом США Джо Байденом питання дозволу застосовувати далекобійну зброю по військових обʼєктах у Росії.