Політика

ЄС готовий до завершення контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» про транзит – Єврокомісарка

ЄС готовий до завершення контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» про транзит – Єврокомісарка

Європейський союз готовий до завершення контракту у кінці року між «Нафтогазом» і «Газпромом» про транзит російського газу до Європи через Україну, сказала за підсумками зустрічі міністрів енергетики у Люксембурзі єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, передає кореспондентка Радіо Свобода.

«Ми знали, що цей контракт закінчується до кінця року. Єврокомісія тісно співпрацює з найбільш постраждалими державами-членами, щоб підготуватися до сценарію нульового транзиту станом на 1 січня 2025 року. Центральна та Південно-Східна Європа вже має диверсифіковані варіанти постачання, щоб повністю замінити ці 14 мільярдів кубометрів російського газу, що все ще проходить через Україні, а нові та існуючі СПГ-термінали мають достатньо потужності. Є транспортна інфраструктура та існують різні маршрути постачання як для СПГ, так і для імпорту трубопроводів» – зазначила Сімсон.

Єврокомісарка наголосила, що Європейський союз може відмовитися від російського газу і назвала це «політичним вибором».

Читайте також: Залежні від Росії. Як Угорщина і Словаччина сваряться з Україною через російську нафту?

Я говорила це раніше і скажу знову. Немає виправдань. ЄС може жити без цього російського газу, і якщо країни-члени віддадуть перевагу продовженню імпорту російського газу, і вони будуть робити це навіть поза контрактом, або якщо вони захочуть підписати нові угоди щодо нових потужностей. Хочу пояснити, що це не обов’язково. Це політичний вибір і він небезпечний. І ми маємо пам’ятати, що вартість відносин з Росією вимірюється не лише ціною на газ, а й втраченими в Україні життями.»

Контракт терміном на п’ять років щодо транзиту російського газу через Україну до Європи підписали у 2019 році. Основними покупцями досі залишаються Словаччина та Австрія.

У березні 2024 року міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Київ не планує продовжувати домовленості з Росією щодо транзиту газу до Європи після 31 грудня 2024 року.

За словами міністра, Україна наразі рухається в напрямку відмови від транзиту, і проведені випробування свідчать, що українська газотранспортна система може працювати без нього.