Політика

Міністр аграрної політики Сольський написав заяву про відставку – Стефанчук

Міністр аграрної політики Сольський написав заяву про відставку – Стефанчук

До Верховної Ради надійшла заява про відставку від міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського, якого підозрюють у заволодінні державною землею. Про це повідомив 25 квітня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на своїй сторінці у фейсбук.

У проханні не вказані причини такого рішення.

Стефанчук зазначив, що заяву буде розглянуто на одному з найближчих пленарних засідань парламенту.

Раніше Вищий антикорупційний суд почав обирати запобіжний захід Сольському. Сторона обвинувачення просила застосувати до міністра запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 200 мільйонів гривень.

25 квітня ВАКС завершив засідання щодо обрання міністру запобіжного заходу. Суддя оголосить своє рішення 26 квітня о 8:00.

Напередодні Національне антикорупційне бюро України заявило, що ексголову аграрного комітету Верховної Ради – чинного міністра викрили на заволодінні державною землею на 291 мільйон гривень і спробі заволодіння землею ще на 190 мільйонів гривень.

У НАБУ зауважили, що наразі про підозру повідомили організатору схему, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру й особі, яка сприяла вчиненню злочину.

Сольський, у свою чергу, заявив, що у справі про заволодіння державною землею йдеться про події 2017-2018 років, коли він був адвокатом і не був ані міністром аграрної політики і продовольства України, ані головою комітету Верховної Ради України з питань аграрної і земельної політики. Він зазначив, що справа «стосується спору між державними підприємствами і фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону». Сольський запевнив, що «гарантує максимальну відкритість» для встановлення істини.

Сольський перебуває на посаді міністра від березня 2022 року.