Події

СБУ оголосила підозру митрополиту УПЦ МП із Запоріжжя за розпалювання релігійної ворожнечі

СБУ оголосила підозру митрополиту УПЦ МП із Запоріжжя за розпалювання релігійної ворожнечі

Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту Української православної церкви (Московського патріархату) Запорізькому та Мелітопольському Луці (Андрію Коваленку) за розпалювання релігійної ворожнечі, йдеться у повідомленні пресслужби СБУ 1 травня.

За матеріалами слідства, митрополит публічно висловлював зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій, а також розміщував відповідні дописи на своїй сторінці у телеграмі.

«Таким чином він розхитував суспільно-політичну обстановку у фронтовому регіоні на користь країни-агресора. Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти підривної діяльності клірика проти державної безпеки України», – вказано у повідомленні.

Правоохоронці зауважили, що наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

У грудні 2022 року рішенням Ради національної безпеки й оборони проти Андрія Коваленка були введені персональні санкції. Обмеження стосуються афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій.

За даними СБУ, з початку повномасштабної агресії РФ відкрито 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради та колабораціонізму. 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 уже отримали судові вироки.